Az új webáruház: élményközpontú digitális eladások

Az új webáruház: élményközpontú digitális eladások

A klasszikus webáruházmodell: kiraktszerű főoldal termékképekkel és –leírásokkal. Ez a webáruház lehet reszponzív és modern technológiákat használó, de alapjaiban egy olyan online boltról beszélünk, ami nem perszonalizált. Ez a webshop nem veszi figyelembe, hogy mire van épp szükséged vagy hol tartasz a sales-ciklusban: teljesen magadra hagy a vásárlással.

És ez a szemlélet már továbbfejlődött.

A modern webáruházban a vásárlás személyre szabott és élményközpontú. Ebben a cikkben az ehhez kapcsolódó fogalmakat ismerheted meg.


Az élményközpontúság touchpointokkal kezdődik

Leegyszerűsítve touchpointnak hívjuk azt, amikor a látogatód valamilyen eszközön és valamilyen csatornán találkozik a cégeddel (itt: webshopoddal). Ez egyértelmű, viszont ebből az a fontos, hogy ma sokkal több touchpointod van, mint régebben (egyszerűen több helyen kommunikálsz), a vásárlók pedig megszokták a remarketinget, automatikusan kitöltődő űrlapokat, okos sütihasználatokat és másegyebet.

Elvárják, hogy tudd, hogy Facebookról érkeztek.

Elvárják, hogy ismerd, hogy a sales-ciklusban hol tartanak (információt keresnek, termékeket hasonlítanak össze, vásárlásra készek stb.).

És egyre inkább elvárják, hogy több csatornán és több eszközről is tudjanak vásárolni (pl. Facebookról, vagy a mobilon megkezdett vásárlást asztali gépen fejezhessék be).

Talán nem tűnik olyan radikális szemléletváltásnak mindez, de ha a fentieket a webshopodba szeretnéd építeni, akkor máris webáruház-szakértőre, valamint marketinges és IT-kompetenciákra is szükséged lesz.

 

Miért jó mindez?

Legelőször is magasabb konverzióid lesznek, ahogy azt a perszonalizálásról szóló cikkben is olvashattad.

De ha élménnyé és könnyűvé teszed a vásárlást, akkor egyrészt egy jól kommunikálható előnyhöz jutsz (hiszen te többet adsz, mint egy sima webáruház), másrészt a konkurenseidtől élesen megkülönböztetheted magad. Ez utóbbi pedig az árösszehasonlító oldalak szorításában nagy megkönnyebbülés.

 

Minden vásárlás egy új élmény

Ehhez a modellhez kiemelkedő piacismeretre lesz szükséged – ezt azért emelem ki, mert gyakori, hogy „mindenki” célcsoport, de ez nem működik.

Először építs ügyfélkaraktereket (kicsit lopjunk a tartalommarketingből): a buyer personáidról tudd, hogy kik ők, milyen problémára keresnek megoldásokat, hogyan keresnek információkat, mivel foghatók meg, milyen csatornán érhetők el és így tovább. Ne csak elgondold, hanem írd is le.

Ezután tervezd meg az értékesítési tölcséredet (awareness, consideration, vásárlás, újbóli vásárlás stb.), és minden fázishoz sorold fel a csatornákat (pl. Facebook), a szolgáltatott tartalomtípusokat, a megfelelő ügyfélkaraktereket, a touchpointokat (ahol és ahogyan találkozik veled) és a céljaidat (ha hírlevélből vásárolt, akkor utána mi lesz a következő megkeresés).

Ebből már építhetsz vásárlói útvonalakat. Ez mutatja meg, hogy az ügyfeled hol találkozik veled, milyen eszközről és hogyan végzi el a vásárlást (értelemszerűen több ilyen útvonalad lesz). Ha a terv kész, akkor már kezdheted is a perszonalizálást.

Ha tetszett oszd meg a cikket